Digerhuvud Raukområde

EN UDDA UTFLYKT


Digerhuvud är ett vidsträckt naturreservat på Fårö som innefattar hela kuststräckan mellan Lauterhorn och Helgumannens fiskeläge, ett område på 3,5 kilometer och 113 hektar. Det gör Digerhuvuds naturreservat till Sveriges största raukområde och är skyddat som naturminnesmärke sedan 1930.

Raukarna här är kanske vare sig de mest spektakulära eller fantasieggande som går att finna, men de är många bilvägen som sträcker sig genom naturreservatet gör det särskilt enkelt att hoppa ut och titta på just den där rauken som fångat ens blick. Det stora klapperstensfältet som skiljer raukarna från omgivningen gör det till ett vidsträckt, surrealistiskt månlandskap som aldrig tar slut.

Digerhuvuds raukar varierar i höjd från någon meter upp till åtta meter, vissa står på land och andra i vattnet där de fortfarande slipas av vågorna. Strax utanför vattenlinjen tar klintkanten slut och havsbottnen störtar 50-60 meter ner i djupet.

Ett besök till Digerhuvud kan innebära ett tålamodstestande projekt under högsäsong, naturreservatet är populärt och de flesta tar bilen för att åka den smala vägen fram och tillbaka. Bättre då att besöka kuststräckan under lågsäsong då man får hela det enorma raukområdet för sig själv.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps