Flyktingkällan

EN UDDA UTFLYKT


Inlandsklinten Östergarnsberget strax söder om Katthammarsvik är en viktig lokal för ett flertal sällsynta växter. Här finns också många tydliga spår från en omfattande kalkstensindustri, och så finns här den Lettiska flyktingkällan – en av Gotlands mest obskyra sevärdheter.

Under andra världskriget led de baltiska länderna hårt under ockupationsmakterna. De som kunde tog sin tillflykt över Östersjön på en ofta livsfarlig resa mot säkerheten i neutrala Sverige. Många av de baltiska flyktingar hamnade först på Gotland och öns invånare vande sig snart vid att hitta de enkla båtarna utmed stränderna.

Vid krigsslutet 1945 såg Gotland en sista flyktingvåg efter att Sovjetunionen återtagit de baltiska länderna från tyskarna. Många var tyska soldater och officerare som deserterat och sökte skydd, men också ett stort antal lettiska medborgare som hade flytt en kommande fångenskap hos ryssarna.

Under maj månad 1945 fanns det 165 personer på flyktingförläggningen i Katthammarsvik. De första två veckorna satt de i karantän och kontrollerades av läkare och personal. Därefter fick de röra sig fritt i samhället och runt barackerna. På Östergarnsberget ovanför förläggningen finns en naturlig källa som rinner fram ur berget. De lettiska flyktingarna röjde upp runt källan, byggde trappsteg upp och ramade in den med en låg cirkelformad stenmur. På bergväggen ristade de in:

”Lettiska flyktingar. År 1954. Maj.”

Den lettiska flyktingkällan är ett monumentalt minnesmärke som ofta benämns som skyttegravskonst. Syftet med uppförandet var egentligen inget annat än att sysselsätta sig under många långa och tråkiga dagar i flyktingförläggningen. Idag innebär källan ett av få minnesmärken från den märkliga epoken i Gotlands historia då krigets flyktingar anlände till öns stränder i små fiskebåtar från andra sidan Östersjön.

Det är inte svårt att hitta till den lettiska flyktingkällan och på plats vid parkeringen finns en enklare informationsskylt uppsatt på initiativ från lokalbefolkningen. Källan är väl värd ett besök för den som är intresserad av obskyr Gotländsk kulturhistoria.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps