Folhammar Raukområde

EN UDDA UTFLYKT


Folhammar är ett vackert och lättillgängligt raukområde strax norr om den gamla hamnen i Vitvär. Naturreservatet är 17 hektar stort på land och sträcker sig från Vitvärs fiskeläge i söder upp till Halsgårdeåns mynning i norr, en sträcka på drygt två kilometer.

Det omkring 500 meter stora Raukområdet i Folhammar hittar man i naturreservatets centrala del. Här finns ett stort antal raukar, de flesta i fantasifulla former och vissa så höga som sex meter.

Det finns kanske andra mer spektakulära raukområden på Gotland, men Folhammar är ett av de mest tillgängliga. Den hårda stigen som löper genom reservatet lämpar sig för både barnvagnar och rullstolar. På flera ställen finns också iordningställda grillplatser mitt bland raukarna.

I Folhammars norra del finns också en Trojaborg, en labyrint som växer mer för varje sommarsäsong. Kanske har det faktiskt funnits en ursprunglig forntida labyrint på platsen men den är i så fall sedan länge införlivad i den nutida skapelsen. Oavsett vilket så är trojaborgar ofta uppskattade hos både stor och liten.

Parkering och informationstavla finns strax söder om raukområdet.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps