Gotlands Museum - Bildstenshallen

EN UDDA UTFLYKT


Gotlands museum är ett i många anseenden fantastiskt länsmuseum som borde stå på varje besökares lista. Bland de stora samlingarna är det däremot framförallt en specifik utställning som gör museet till ett måste: den så kallade Bildstenshallen med museets samling av gotländska bildstenar.

Bildstenar är stenhällar som dekorerats med mytologiska bildmotiv under den yngre järnåldern, de föregår runstenarna och är oftast utan skrift bortsett från några senare stenar. Ett 20-tal har återfunnits i Mälardalen, enstaka stenar även i Gästrikland och Skåne, medan man på Gotland funnit hela 467 stycken.

Antagligen började de första bildstenarna resas på Gotland redan på 100-talet e.K. på begravningsplatser. Bildstenarna utvecklades genom århundradena och vissa är så komplexa i sin uppbyggnad att de påminner om serietidningar med bildrutor som stegvis berättar en historia. De flesta bildstenarna har med tiden, liksom runstenarna, återanvänts som gravhällar eller till kyrkobyggen. De som lämnats på sina ursprungliga platser har istället bleknat till oigenkännlighet och kallas för blindstenar.

I Bildstenshallen på Gotlands museum kan man få en unik inblick i bildstenens långa utveckling: vissa är välbevarade, andra restaurerade och ytterligare andra i fragment. Man kan också se digitaliserade versioner om hur de såg ut då de restes för över tusen år sedan. Ingen annanstans finns lika många bildstenar samlade. Så istället för att ge sig ut på en jakt efter stenar i det vilda är ett besök till museet att föredra.

Gotlands museum har öppet året runt och man bör avsätta i alla fall en halvdag om man vill se alla utställningarna de har att erbjuda.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps