Hamra Kastal

EN UDDA UTFLYKT


Hamra kastal är med sina 14 gånger 11 meter Gotlands största försvarstorn. Eller det var i alla fall det en gång i tiden. När Hamra kastal uppfördes någon gång runt 1050-1100 var det säkert en imponerande byggnad med rundade hörn, uppförd i en skalmursteknik med tjocka väggar starka nog för att bära flera våningar. Idag återstår däremot bara resterna av den första våningen och vi får låta fantasin måla upp resten.

Ruinen var från början dold av en jordkulle och efter tre års utgrävningar kan man nu se de nästan två meter höga resterna av murarna till den första våningen. Hur många våningar tornet en gång bar, och vad det faktiskt användes till är höjt i dunkel. Möjligtvis var det en kastal, men det finns inga fynd som faktiskt tyder på det.

Under utgrävningarna hittades ett stort antal pärlor av glas och keramik, tre kammar, en sporre, nycklar och lås med mera. Men inget som binder ihop byggnaden med ett eventuellt syfte. Att kyrkan i hamra ligger ett stenkast längre bort talar för att det möjligtvis är en kastal, men det kan lika gärna ha hört till en storgård eller fungerat som tiondebod eller prästbostad.

Kanske kommer framtidens efterforskningar skina ytterligare ljus på den mystiska ruinen i Hamra. Tills dess utgör den ett intressant besöksmål som är väl skyltat och iordningställt.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Fornsök
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 56.97574, 18.31704
  • Adress: Hamra Stora Sindarve 703, 623 32 Burgsvik
Öppna i Google Maps