Helige Andes Kyrkoruin

EN UDDA UTFLYKT


Visby lider ingen större brist på intressanta ruiner att besöka och det går att spendera flera dagar enbart med att vandra mellan de olika utblåsta skeletten efter stadens kyrkor. Heliga Andes kyrka, eller Helge And, är en av de mer obskyra och faktiskt vet man inte riktigt varför den står där den står.

Helgeandskyrkan är uppförd med åtta sidor och hyser två våningar med ett gemensamt kor. Formen blev vanlig under tiden för korstågen i ett försök att efterlikna vad man då ansåg vara Jerusalems tempel. Kyrkan uppfördes antagligen någon gång i mitten av 1200-talet och har fått sitt namn efter ett hospital som senare byggdes strax söder om kyrkan. Kyrkan har stått öde sedan den brann 1611.

Vem som lät uppföra Helige Andes kyrka, och varför finns det flera teorier om, och som blir för invecklade för att gå igenom här. Vi nöjer oss med att kort konstatera att kyrkoruinen är i förvånansvärt gott skick och en av de mer obskyra på en ruinsafari runt Visby.

Helgeandskyrkan går att besöka under sommarmånaderna, övrig tid får man nöja sig med att titta in genom gallergrindarna.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps