Hoburgsgubben

EN UDDA UTFLYKT


Gotlands mest kända rauk kallas för Hoburgsgubben och ligger vid öns södra ända. I en viss vinkel på en viss plats kan man med lite vilja och fantasi se en gubbe formad av revkalksten. För att göra det än tydligare har Hoburgsgubbens näsa vid flera tillfällen målats i klara färger, något som utgör ett brott då rauken är införd i Riksantikvarieämbetets Kulturmiljöregister.

Det finns många mer spektakulära raukar på Gotland, och Hoburgsgubben får med sin målade näsa och närliggande restaurang räknas mer som en turistfälla. Hoburgen är ändå ett vackert område med klintar som stupar ner mot vattnet från upp mot 35 meter. Flera grottor i området inbjuder till en eftermiddags utforskande och givetvis är strandkanten full av fossiler så som sig bör på ön.

Ett besök till Hoburgsgubben är en ganska enkel utflykt, men klipporna är höga så det är bäst att hålla hårt i barn och djur. Rauken är omåttligt populär så vill man se den i fred gäller det att passa in dag och tid utanför säsong. Strax bakom restaurangen finner man även den långt mer obskyra Bangstenen.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps