Jätten Edman - Sveriges Längsta Man

EN UDDA UTFLYKT


Gustaf Edman föddes 1882 vid Kärne i Burs till två föräldrar av medellängd. Vid födseln vägde han bara 1500 gram men i tonåren började han att växa ordentligt. Vid 17 års ålder var han 218 centimeter lång och vägde 140 kilo, och han verkade inte sluta växa för det.

Jätten Edman som han hade börjat kallas arbetade först som dräng på olika gårdar där hans styrka var eftertraktad. Senare kom han att försörja sig med att räta ut hästskor och lyfta stora tyngder på olika marknader och cirkusar, både i Sverige och utomlands. Var han på humör kunde publiken till och med få se honom lyfta en häst. Då hade han nått en imponerande längd av 242 centimeter, med en vikt på 230 kilo och en skostorlek på 56. Sägs det i alla fall.

Till en början hade Jätten Edman arbetat under en dansk affärsman, men till slut kunde han bli sin egen och köpte ett hus i Oskarshamn. Där gifte han sig och skaffade ett barn – av normal längd. Under en turné i Finland 1912 dog Edman sedan av tyfus, bara 31 år gammal. Hur lång Jätten Edman egentligen var är kanske inte helt klarlagt och det finns olika bud, men han står med i Guinness rekordbok som världens 11:e längsta man och den längsta någonsin i Sverige.

På Bötterums hembygdsgård i Långemåla kan man beskåda Jätten Edmans säng och skor, och i sin forna hemby på Gotland står han som staty i naturlig storlek. Skulpturen är gjord av träsnidaren Armin Irwahn och är ett populärt besöksmål, för vem vill inte jämföra sig med världens 11:e längsta man?

Parkering och informationstavla om Jätten Edman finns i anslutning till skulpturen.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.24333, 18.51449
  • Adress: Burs Gajbjänne 220, 623 49 Stånga
Öppna i Google Maps