Lau Prästgårdsruin

EN UDDA UTFLYKT


Strax norr om kyrkan i Lau ligger en stor ruin som kan verka svårtydd. Det beror på att Lau Prästgårdsruin som den kallas faktiskt består av ruinen efter två olika byggnader. Den äldre delen uppfördes på 1100-talet med tjocka väggar och var sannolikt en kastal: ett till kyrkan tillhörande försvarstorn.

Kastalruinen består av en första våning som var uppdelad i två lika stora rum, med en trappa i det ena upp till vad som då var byggnadens andra våning. Möjligtvis har det funnits fler våningar än så då många kastaler var uppemot 15-20 meter höga.

De övriga fyra ”rummen” i byggnaden utgör ruinen av en prästgårdsbyggnad som uppfördes någon gång under 1200- eller 1300-talet då prästen flyttade in i tornet. Ett av rummen var en hall som band samman byggnadens övriga rum så som köket och förrådet. Utanför finns även spår av ytterligare rum.

Lau Prästgårdsruin är en märklig men visuellt imponerande ruin som ligger lätt tillgänglig vid byns kyrka. Parkering samt informationsskylt finns i anslutning, den senare komplett med en inventering av huset skriven på 1500-talssvenska.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps