Lergravsviken Raukområde

EN UDDA UTFLYKT


Av Gotlants otaliga raukar och raukområden så står Lergravsviken ut som ett av de mest imponerande. Här i sluttningen står berömda raukar som den valvformade Lergravsporten och den höga Madonnan med barnet, så som de gjort sedan havet sjönk undan efter den förra istiden.

Berggrunden på Gotland är till stor del uppbyggd av korallrev som bildades för ofattbara 430 miljoner år sedan. När havet sedan sjönk efter istiden spolade vågorna långsamt bort lagren av kalksten och lerig märgsten, men den hårda revkalkstenen stod emot och bilade så de raukar vi ser idag.

Det är något betryggande att veta att raukarna stått där i sluttningen i tusentals år, och förhoppningsvis kommer de att stå där i många tusen till. Lergravsporten och de andra raukarna kan besökas året runt, men då det är ett populärt raukområde rekommenderas det att välja dag och tid utanför säsong för att slippa trängsel.

Parkering och informationstavla finns i anslutning. Missa inte heller ruinen efter den gamla kalkugnen i reservatets södra del. Den kan du läsa mer om här.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps