Norsholmens Kalkindustri

EN UDDA UTFLYKT


Norsholmen är en kal och ogästvänlig halvö på norra norra Fårö där bara några envisa enbuskar klamrar sig fast, omgivna av vidsträckta torr- och fuktängar. Här trivs egentligen bara får och fåglar så större delen av halvön är sedan 1967 också fågelskyddsområde.

Kalkstenbrytning och kalkbränning är något av Gotlands industrihistoriska kärna men på Fårö har den genom tiderna varit mer begränsad. På Norsholmen finns däremot ruinerna efter ett sällsynt försök, det övergivna industriområdet efter Gotlands Fårö Kalkaktiebolag.

Bolaget startade sin verksamhet 1916 under brinnande världskrig med syftet bryta och exportera kalksten från en utskeppningshamn på Norsholmen. Det var en stor satsning där en smalspårig järnväg anlades mellan kalkstensbrottet och en fabrik med krossverk, sorteringsverk och hamn längst ut på Norsholmen. Arbetsstyrkan uppgick till omkring 60-80 personer och förutom lokalbor anställdes ett flertal norrlänningar med erfarenhet från järnmalmshantering i malmberget.

På ritbordet var anläggningen toppmodern och borde med norrlänningarnas erfarenhet varit en självklar succé, men så blev det inte. Kalkstenen var i sig av god kvalitet men krossverket var konstruerat utifrån malmstenens egenskaper och inte den gotländska kalkstenens, något som ledde till regelbundna driftstopp och förseningar. Samtidigt försvann de två viktigaste exportmarknaderna Ryssland och Tyskland med krigets utveckling. Verksamheten upphörde redan 1921 och vid en sista bolagsstämma 1925 upplöstes bolaget helt, varpå industrin på Norsholmen lämnades åt sitt öde.

Av det storartade projektet på Norsholmen återstår idag bara spridda ruiner. Vandra ut på den gamla banvallen från industrispåret och du når till slut utskeppningshamnen. Där står skelettet till stenkrossen kvar, mitt emellan tre enorma krosshögar. För den med fäbless för postapokalyptiska industrimiljöer utgör kalkindustrin på Norsholmen en given utflykt vid ett besök till Fårö. Övriga kan gott vandra förbi ruinen och fortsätta fram till det berömda skeppsvraket efter det tyska lastfartyget Fortuna.

Promenaden ut till kalkindustrin är drygt tre kilometer lång på lättvandrad stig. Var uppmärksam på att området har tillträdesförbud på grund av fågelskyddsområdet mellan den 15 mars och den 15 juli. Parkering finns vid Fårö Sjöräddningsmuseum i Ekeviken och på plats vid industrilämningen finns en informationsskylt som berättar mer om området.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.992686, 19.236277
  • Adress: Norsholmen, Fårö
Öppna i Google Maps