Skeppsvraket Fortuna

EN UDDA UTFLYKT


En av Fårös märkligaste sevärdheter är också en av de mest omständiga att besöka. Norsholmen är en kal och ogästvänlig halvö på norra norra Fårö där bara några envisa enbuskar klamrar sig fast, omgivna av vidsträckta torr- och fuktängar. Här trivs egentligen bara får och fåglar så större delen av halvön är sedan 1967 också fågelskyddsområde.

Längst ut på Norsholmen, då man efter några kilometer passerat både en medeltida ödekyrkogård och en övergiven kalkstensindustri så når man slutdestinationen på halvön; skeppsvraket efter det tyska lastfartyget Fortuna vars delar legat i vattnet sedan det förliste på sin resa från Antwerpen till Örnsköldsvik.

Det var en dimmig morgon den 28 oktober 1969 då larmet kom till sjöräddningen. Kustradion hade varnat om en annalkande storm och lastfartyget Fortuna hade valt att försökte söka skydd i Ekeviken på norra Fårö. Det var ett gammalt fartyg byggt 1917 och den lilla besättningen på fem man var oerfaren. Vindarna uppgick under natten till 25 sekundmeter och sikten var dålig. Vid tvåtiden på natten kom de för nära land och stötte på grund.

Besättningen klarade sig oskadda från förlisningen men dagen efter slog stormen till med full kraft och omöjliggjorde alla bärgningsförsök. Knappt en månad senare hade vädret gjort sitt och Fortuna konstaterades ett vrak. Idag återstår spridda delar av fartyget längst ut på Norsholmen och utgör ett sällsamt besöksmål för ruinromantiker. Det är kanske inte längre mycket att se bortsett från en för och några spridda vrakdelar som sticker upp ur det grunda vattnet, men det är ett av få skeppsvrak utmed de svenska kusterna som både fått ligga kvar och dessutom är är fullt synligt.

Var uppmärksam på att området har tillträdesförbud på grund av fågelskyddsområdet mellan den 15 mars och den 15 juli. Parkering finns vid Fårö Sjöräddningsmuseum i Ekeviken och promenaden ut till Fortuna är drygt tre kilometer enkel väg. Informationsskyltar saknas men vrakdelarna är omöjliga att missa.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.99585, 19.24389
  • Adress: Norsholmen, Fårö
Öppna i Google Maps