Visby Ringmur

EN UDDA UTFLYKT


Det går inte att påstå att man upplevt världsarvsstaden Visby utan att ha vandrat i alla fall en liten sträcka utmed den berömda ringmuren. Under antiken och medeltiden hade praktiskt taget alla städer en försvarsmur och så flera orter i Sverige.

Av stadsmurarna i Kristianopel, Åhus, Kalmar och Stockholm återstår idag bara spridda ruiner. Annat är det med Visbys ringmur som är mer eller mindre intakt. Den över tre kilometer långa muren med över trettio torn är en stor anledning till att Visby utsetts till världsarv.

Att göra en historisk vandring utmed ringmuren är så historietyngd att det är en utmaning att orka ta till sig all fakta och alla sägner. Här finns Jungfrutornet från 1400-talet där det berättas att Unghanses dotter murades in levande som straff för att hon förått Visby till danskarna, Sankt Göransporten där en slungsten sitter kvar i en skyttespringa på fjärde våningen efter ett anfall någon gång i historien, och så givetvis Kruttornet, den första och äldsta delen av ringmuren som från början var en ensam försvarskastal.

På flera ställen går det att klättra upp i ringmurens torn, på några få andra ställen kan den vige ta sig till undanskymda platser som sedan länge är bortglömda men överlag innebär en promenad runt ringmuren en ganska trivsam och oskyldig historievandring.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.64226, 18.29142
  • Adress: Visby, Gotland
Öppna i Google Maps