Visby Trojaborg
EN UDDA UTFLYKT
Vid foten av Galgberget, där den fruktade galgen står, finner man en annan märklig syn som är väl värd att besöka. Även om den inte är lika imponerande som kalkstensgalgen så är den istället än mer gåtfull och mystisk. Trojaborg i Visby är en svampformad labyrint som är cirka 19 gånger 18 meter stor och består av en mängd mindre gråstenar.
Som med de flesta labyrinter är det nästan omöjligt att fastställa åldern på Trojaborg. Den kan ha sitt ursprung från brons- eller järnåldern, då det tidigare fanns ett gravröse i närheten, eller så kan den ha byggts någon gång under medeltiden eller till och med på 1800-talet.
En sägen om Trojaborg berättas av folklivsforskaren John Nihlén, som samlade Gotländska sagor under 1920-talet. Enligt sägnen skulle labyrinten ha byggts av dottern till en sjörövarkapten. När kaptenen avrättades och hans dotter dömdes till galgen, beslutade rätten att konfiskera deras förmögenhet. Dottern föreslog då att om hon bara fick benådas skulle hon bygga en stenformation så speciell att många människor skulle komma för att beskåda den. Rätten gick med på förslaget med en begränsning: hon fick bara lägga en sten per dag.
Det måste ha tagit henne många dagar, men till slut var Trojaborg klar. Rådmännen kallades för att beskåda hennes verk och blev så imponerade att de genast benådade henne och gav tillbaka hennes förmögenhet. Sjörövardottern levde sedan länge och väl i Visby.
Det är en lika bra historia som någon annan om varför Trojaborg byggdes där den ligger. Oavsett dess ursprung är det en märklig syn att se för den som har tröttnat på Visbys många ruiner.
BESÖKSINFORMATION
- Öppet: Alltid öppet
- Pris: Gratis
- Hemsida: Fornsök
- Tel: Nej
- Koordinater: 57.65253, 18.30714
- Adress: S:t Göransgatan 31, 621 41 Visby