Vitvärs Fiskeläge

EN UDDA UTFLYKT


Om någon bemödat sig med att räkna alla nuvarande och historiska fiskelägen på Gotland vet vi inte, men antalet står sig antagligen ganska bra mot antalet raukar. Vilket av alla dessa fiskelägen som man tycker bäst om handlar mest om slumpen och den individuella upplevelsen. Kanske var det den där fantastiska solnedgången, kvällen med vännerna eller en sömnigt varm julidag vid en kalkvit strand som avgjorde?

Vitvärs fiskeläge är alltså ett av väldigt många på Gotland och vem vet hur det står sig mot de många andra. Men det är en vacker plats där stenhusen stått på samma plats sedan 1700-talet, kompletterats med andra under 1800-talet och även fått nya grannar så sent som under 1900-talet. De äldsta bodarna är traditionellt byggda i sten med flistak och det finns ett bevarat gistgarden där man torkade sina nät efter ännu en tur ut på Östersjön.

Varje fiskelag hade sin egna bod som rymde fyra sovplatser och har använts som bas för åtskilliga fiskeexpeditioner genom generationerna. Idag är de flesta stugorna restaurerade och används som fritidsboende. Besöker man Vitvärs fiskeläge så är det kanske för att det ligger på vägen till raukområdet i Folhammar, som är ett av öns mest besökta, men Vitvär i sig förtjänar helt klart ett kort stopp.

Parkering och informationstavla finns i anslutning till fiskeläget.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.34305, 18.72345
  • Adress: Vitvärs Fiskeläge, 623 65 Ljugarn
Öppna i Google Maps