Esso Museum

EN UDDA UTFLYKT


Nostalgimackarna runt om i landet är så många att de kan anses tillhöra en egen underkategori av nostalgimuseum, och man hittar dem på de mest oväntade ställen. I Åhs utanför Varberg har Krister Lindblom, även känd som Essomannen, byggt upp ett litet museum över bensinstationen Esso i sin trädgård.

Bilismens svenska historia är starkt kopplad till efterkrigstidens ekonomiska eufori. När andra delar av Europa var sönderslagna av krigets framfart, kunde det neutrala och oskadda Sverige exportera stora mängder stål till en värld i ruiner. Med rekordlåg arbetslöshet och stark privatekonomi fick många plötsligt råd att köpa en egen bil.

Att åka på biltur blev ett folknöje och överallt fanns motell och vägkrogar för trötta och hungriga resenärer. Svensken hade gett sig ut på vägarna och inget resmål låg för långt bort. De flesta som är födda runt femtiotalet har varma minnen av de ändlösa färderna, vilket kanske kan förklara nostalgimackarnas popularitet.

Men tillbaka till Esso Museum i Åhs. Kristers samling är imponerande och när många nostalgimackar består av en riktig station med liten eller ingen möjlighet att kliva in, kan besökaren här flanera fritt bland en märklig samling Esso-prylar. Även de som saknar minnen av en piprökande pappa i en Volvo Amazon kan uppskatta formgivningen, färgerna och, om inte annat, imponeras av den möda det tagit Essomannen att samla ihop inventarierna till museet.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps