Gödestads Kyrkoruin

EN UDDA UTFLYKT


Gödestad kyrkoruin tillhör de ruiner som har klippt gräsmatta och bänkar för friluftsgudstjänster, något som ger ett alltför sakralt intryck för att imponera på den luttrade ruinturisten.

Men i fallet med Gödestad är det inte heller meningen. När den gamla kyrkan skulle rivas 1897 betalade man ut 100 kronor för rivningen, men murarna, som var i eländigt skick, stod ändå emot alla försök och till slut fick man lämna kyrkan åt sitt öde.

Med åren tog naturen över den gamla kyrkogården, och när några lokalbor 1949 bestämde sig för att göra något åt den fallfärdiga ruinen stod de inför ett massivt projekt. I samband med deras arbete bildades också Gödestads hembygdsförening för att även i framtiden ombesörja skötseln av ruinen. Och så har det blivit, till och med gravstenarna putsas och hålls i gott skick. Söndagen efter midsommar är det traditionsenlig friluftsgudstjänst där föreningen bjuder på kaffe.

Gödestads kyrkoruin är alltså inte mycket för ruinromantikern, men för den som snarare letar efter en ruin där man för en gångs skull inte behöver oroa sig för eventuella ras är det en utmärkt utflykt.

Parkering och informationsskyltar finns i anslutning till ruinen.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps