Gunnars Karusell

EN UDDA UTFLYKT


Jakten på karusellen i skogen började som så många andra utflykter med en vag beskrivning, ungefärliga koordinater och en biltur på vinst och förlust. Vägbeskrivningen slutade på en grusväg vid en gammal nedlagd såg. Enligt uppgifterna skulle vi sedan följa en stig in i skogen i nordlig riktning. Stigen verkade se mindre trafik än grusvägen men det var den enda som gick i ungefär rätt riktning. Fem hundra meter senare syns något symmetriskt inne i vegetationen och mycket riktigt står den där, karusellen i skogen.

Gunnar Karlsson i Höghult var en händig mångsysslare. Han var bonde, drev ett litet sågverk och en järnsvarv samt hjälpte till i trakten med hantverksarbeten.
Året är 1972 och Gunnar är 65 år gammal när han bestämmer sig för att återta en barndom han aldrig fick och går ut i skogen. Där dämmer han upp en bäck, bygger ett vattenhjul och installerar en växellåda från en gammal volvo. Över vattenhjulet bygger han en karusell och släpar dit fyra trädgårdsbänkar som han skruvar fast i golvet. Gunnar har nu en egen vattendriven karusell. I skogen utanför Drängsered.

Nu har det gått 49 år men Gunnars karusell står fortfarande kvar där ute. Inget vatten rinner längre under karusellen och skogen har tagit sig närmare. Plankorna är murkna och skylten upplyser att ”denna plats beträds på egen risk”. Det är antagligen inte rekommenderat att gå in i karusellen, eller för den del att sätta igång den med handkraft. Men vi chansar. Vi snurrar runt runt i Gunnars karusell.

Karusellen i skogen är en av våra favoritutflykter, men tyvärr har inte karusellen många år kvar innan fukten och vädret gjort sitt. Ta det försiktigt där ute i skogen, det är långt till hjälp om olyckan skulle vara framme.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.036130, 12.947750
  • Adress: Höghult, 314 95 Kinnared
Öppna i Google Maps