Kallbadhuset Varberg

EN UDDA UTFLYKT


Varbergs Kallbadhus är en lika imponerande som märklig byggnad vid Strandpromenaden i Varberg. Det första kallbadhuset i Varberg byggdes redan 1866 men förstördes i en storm 1884. Det ersattes snabbt av ett nytt badhus 1886, som också föll offer för en storm 1902. Det nuvarande kallbadhuset har stått sedan 1903 och byggdes i en orientalisk stil med lökkupoler och en struktur som står på pålar i havet​​​​​​.

På 1930-talet förlorade kallbadhuset sin ursprungliga orientaliska stil när dekorationer togs bort till förmån för en enklare design. Under 1950-talet genomgick kallbadhuset ytterligare en förändring då det byggdes om i funkisstil. Under 1990-talet, när kallbadhuset var i behov av renovering, togs beslutet att restaurera det till dess ursprungliga skick. Varbergs kommun belönades senare med ett diplom för god byggnadsvård av Hallands museiförening för detta arbete​​.

Kallbadhuset representerar en lång tradition av hälsobad och spa, en tradition som lever vidare i Varberg som den sista orten i Sverige som fortfarande kallar sig för kurort​​. Med fästningen som bakgrund blir det orientaliska kallbadhuset ett eklektiskt fotomotiv som fastnar på många besökares kameror.

Parkeringsmöjligheter finns under lågsäsong lite varstans i hamnen. Under högsäsong får man planera för ett kortare promenad. Kallbadhuset är öppet för bad året runt, se deras hemsida för mer information.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps