Skogsbo Naturreservat & Hiaklitten

EN UDDA UTFLYKT


Den som inte kan få nog av de fantastiska bokskogarna runt Åkulla efter ett besök till Bexells Talande Stenar gör gott i att besöka Skogsbo Naturreservat och Hiaklitten.

Skogsbo naturreservat är en imponerande samling av bokdominerade skogar och en del av de större Åkulla bokskogarna. Med sina 255 hektar är det ett av de mest omfattande naturreservaten i området. Reservatet är en sammanslagning av fem äldre reservat: Stegared, Hiaklitten, Djupeåsen, Humnäs och Byaberget-Holma ö, vilket gör det till ett område med rik historia och stor biologisk mångfald​​.

Reservatet är känt för sina sex branta kullar, där Byaberget är den högsta med sina 130 meter över havet. Djupeåsen, som når 75 meter över omgivningen, är särskilt uppmärksammat för sin gamla bokskog. Hiaklitten utmärker sig med sina branta sluttningar och höjer sig cirka 60 meter över omgivningen med en fantastisk utsikt. Områdets variation av landskap, från betesmarker och hagmarkspräglad skog till klibbalstrandskog, bidrar till en unik naturupplevelse​​ i Varbergs kommun.

För ruinromantikern finns även rester av den medeltida borgen Truedsholm på Holma ö som går att läsa mer om som en egen utflykt här. Parkering för att nå Hiaklitten finns strax intill borgruinen, den kan dock vara välbesökt så välj gärna alternativa tider för ett besök.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps