Unnarydsstenen

EN UDDA UTFLYKT


Du har säkert sett dem i vägkanterna runt om i landet, milstenarna eller milstolparna som en gång fungerade som vägmärken åt våra förfäder. Användandet av dem har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till romarriket, där en stencylinder angav avståndet till Rom eller närmsta centralort.

I Sverige användes milstenar från 1649 fram till 1890-talet och fungerade då som hjälpmedel till att beräkna reseersättningar. Det är också anledningen till att man ofta ser halvmil och kvartsmil på stolparna. De är idag klassade som fornminnen och kan fortfarande ses på många platser runt om i landet, i alla fall de som tillverkades av sten.

Mer sällsynt är rena vägvisare, en sten som kort och gott pekar ut riktningen åt resenären i ett vägskäl. Men en sådan kan man hitta i det lilla samhället Unnaryd i Hallands djupaste skogar. Unnarydsstenen restes 1777 för att visa resenärer rätt väg i en korsning utanför byn. Valde man vänster hamnade man snart i Tiraholm eller Hult, och svängde man höger så påbörjades den långa resan mot Kronobergs län.

Stenen står ett par kilometer utanför samhället Unnaryd och är väl värd ett kort stopp om man råkar ha vägarna förbi.


Unnarydsstenen

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps