Blixgruvefältet Ramundberget

EN UDDA UTFLYKT


Gruvdriften vid Ramundberget startade redan på 1600-talet då man började bryta kopparmalm och sedan även järnmalm. Gruvorna tillhörde Ljusnedals bruk som lade ner verksamheten 1877. Av bruket nere i dalen finns inte mycket kvar, men desto mer finns uppe i bergen.

Blixgruvefältet är det största och mest komplexa gruvområdet av de fyra runt Ramundberget och ligger vackert på en höjdrygg precis ovanför trädgränsen. Vandringen dit går på gruvans gamla transportväg, och det är en mäktig syn när de stora varphögarna tornar upp sig vid horisonten när man kommer gående.

De första dagbrotten och gruvgångarna upptogs runt Glimtjärn i slutet av 1600-talet i jakt på kopparmalm. Än idag ser man illgröna spår efter kopparutfällningar på bergväggarna som minner om den drygt 400 år gamla verksamheten. Letar man noggrant i berget så finns åtminstone tre gruvgångar gömda bakom rasmassor, tyvärr går bara att ta sig några meter in innan gångarna blir vattenfyllda upp till taket.

Med åren övergavs malmstråken av koppar till förmån för järnmalm och gruvområdet bredde ut sig över en större yta norröver. Blixgruvefältet visar upp olika bryttekniker som spänner över flera hundra år, och för den som är intresserad av historisk gruvdrift är området en spännande utflykt.

Den som är mindre intresserad av olika borrtyper kan istället klättra upp på höjden för att blicka ner över Glimtjärn, en märkligare plats för en fika är svår att hitta i fjällen.

Blixgruvefältet passeras tillsammans med Gammelgruvan och NorrgruvornaGruvturen som utgår från Ramundbergets turistanläggning, där det även finns parkering. Utmed leden finns skyltar som berättar mer om gruvdriften. Slingan är 12 kilometer lång och klassad som medelsvår.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 62.71372, 12.41779
  • Adress: Ramundberget, 840 97 Bruksvallarna
Öppna i Google Maps