Fiskhålsgraven

EN UDDA UTFLYKT


Fiskhålsgraven är en kanjon som skars ut av smältvatten under den senaste istiden när Ljungans issjö dränerades söderut till Mittås issjö. Den två kilometer långa kanjonen skär genom fjällplatån på Flatruets sydöstra kant och det rinnande vattnet skapar ett band av små tjärnar.

I en av tjärnarna lever den unika dvärgrödingen Salvelinus Alpinus L, en arktisk laxfisk som har funnits i Sverige sedan den senaste istiden för omkring 12000 år sedan. När inlandsisen smälte förändrades Östersjön drastiskt när landet höjde sig över havet och då har dvärgrödingen följt med till nya vattenområden.

Troligtvis har tjärnen i Fiskhålsgraven varit hemvist för rödingen i cirka 7000 år, från den period då Östersjöns havsyta låg omkring 250 meter högre än nuvarande nivå. Den är unik både ur en genetisk och ekologisk synvinkel. Vid tre års ålder mäter den bara 9 centimeter i längd och ökar därefter sin storlek med endast en halv centimeter per år. Den äldsta dokumenterade rödingen var 9 år gammal och 12,4 centimeter lång. Denna ovanliga storlek tros vara en anpassning till den omgivande miljön och de begränsade näringsresurserna.

Tack vare sin skyddade tillvaro fri från yttre påverkan har den kunnat överleva och fortplanta sig här i Fiskhålsgraven. Chansen stor att man kan få syn på en av dem och man bör inte heller försöka då det kan störa den fridlysta fisken.

Fiskhålsgraven passeras tillsammans med Evagraven och Flatruets hällmålningar på den 9 kilometer långa rundslingan Hällmålningsrundan. Leden är klassad som medelsvår och startar vid Ruvallens parkering. Vägen upp till Ruvallens fäbodar är avgiftsbelagd och betalas med swish eller kontanter.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 62.6914, 12.90857
  • Adress: Flatruet, 840 95 Funäsdalen
Öppna i Google Maps