Greta Garbo - The Statue of Integrity

EN UDDA UTFLYKT


Greta Garbo var en av de mest ikoniska och gåtfulla skådespelerskorna i den tidiga filmhistorien. Född den 18 september 1905 i Stockholm som Greta Lovisa Gustafsson, skulle hon senare bli känd som ”The Divine” och ”The Swedish Sphinx”. Hennes otroliga förmåga att uttrycka djupa känslor på film gjorde henne snabbt till en legendarisk figur inom den tidiga filmindustrin.

Det som gjorde Garbo unik var hennes förmåga att förmedla djup och intensitet i sina roller. Hon var en mästare på tyst filmskådespeleri, och hennes ögon och ansiktsuttryck kunde berätta en hel historia utan att säga ett ord. Garbo var också känd för sin gåtfullhet och sitt undvikande av den offentliga rampljuset. Hennes kändisskap var omgärdat av mystik, och hon gav sällan intervjuer eller deltog i offentliga evenemang.

Garbo drog sig tillbaka från skådespeleriet 1941, ett oväntat beslut som ledde till mycket spekulation. Efter pensioneringen levde hon ett tillbakadraget liv och undvek offentligheten så gott det gick. Hon avled den 15 april 1990 i New York, och hennes död markerade slutet på en era i filmhistorien.

Sommaren 2016 hade utställningen ”Bilden av Garbo” premiär på Fotografiska i i Stockholm. Trots Garbos stora inflytande i filmhistorien är hon relativt okänd i Sverige. För att få en bredare allmänhet att intressera sig för utställningen lät Fotografiska resa en staty av Garbo skapad av den isländske konstnären Jón Leifsson.

Betongskulpturen av Garbo sittandes på en sten med ett reflekterande ansiktsuttryck placerades däremot inte i Stockholm eller på någon annan välbesökt plats. För att hedra Garbos integritet valdes istället kanten av en myr, mitt ute i skogen utanför Lillhärdal. Passande nog heter platsen också Stockholm, men bär få likheter med sin stora namne i öst.

Att ta sig till Stockholm och Statue of Integrity är lite besvärligt, som sig bör. En bit väster om Lillhärdal viker en grusväg av norrut från Särnavägen. Vägen är ibland i ganska dåligt skick och möjligtvis även bommad under vinterhalvåret. Från Särnavägen är det drygt 11 kilometer på grusvägen innan man når till punkten där det är dags att parkera för att fortsätta till fots. Statue of Integrity är inte skyltad över huvud taget och den slutgiltiga stigen fram till skulpturen missas lätt, men med koordinaterna här ska det gå fint.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 61.89453667,13.73386333
  • Adress: Stockholm, 842 95 Lillhärdal
Öppna i Google Maps