Härjulf Hornbrytare & Helga

EN UDDA UTFLYKT


Härjedalens historia rör sig oftare västerut mot Norge än österut mot Sverige. Det som idag är Härjedalen blev faktiskt svenskt territorium först 1523 och både innan och efter det har landskapet till största delen varit ödebygd, även om människor rört sig in västerifrån för att jaga sedan stenåldern. Men vem var då den första att bosätta sig i Härjedalen?

Ska man tro på Tord från Traseviken, som redogör för Härjedalens första bebyggelse i ett gränsdokument från 1273, var den första bosättaren en norrman vid namn Härjulf Hornbrytare på 800-talet. Härjulf ingick, enligt Tords berättelse, i kung Halvdan Svartes hird tills han hamnade i onåd hos kungen. Hans olycka började när han i ett bråk slog ihjäl en annan av kungens män genom att krossa skallbenet på sin motståndare med kungens silverbeslagna dryckeshorn. Hornet brast och Härjulf fick efter det både sitt efternamn och tvingades fly till Sverige.

Härjulf Hornbrytares olycka skulle däremot följa honom till Sverige och det dröjde inte länge innan han hamnat i onåd även hos kung Anund i Uppsala. Från att först ha välkomnats med öppna armar blev stämningen ohållbart kylig efter att Härjulf gått till sängs med kungens yngre släkting Helga. Återigen fick Härjulf fly, men denna gången fick han sällskap av Helga och de rörde sig mot Norge när de hittade en öde dal där de kunde slå sig ner, vilket blev starten på bosättningarna i Härjedalen.

Hur mycket som är sant av sagan om Härjulf och Helga är så klart omöjligt att säga, men folktraditionen berättar att paret slog sig ned på en plats som heter Slyos, nära nuvarande Lillhärdal, och mycket riktigt finns där kulturlager från både vikingatiden och medeltiden.

I vilket fall är Härjulf och Helga något av Härjedalens officiella ikoner, om än med Träbjörnen i Sveg inte långt efter. Så givetvis står vikingaparet staty mitt i Lillhärdals samhälle. Skulpturen är skapad av Lars Widenfalk och bär texten

”Härjedalens första bebyggare, den norske vikingen Härjulf och den svenska prinsessan Helga, vilka bosatte sig vid nuv. Snössvallen i Lillhärdal omkr år 840.”


Härjulf Hornbrytare och Helga i Lillhärdal

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 61.85067, 14.07403
  • Adress: Enanders väg, 840 40 Lillhärdal
Öppna i Google Maps