Häxprocesserna i Lillhärdal

EN UDDA UTFLYKT


Vi befinner oss vid Spångmyrholmen, strax öster om den lilla byn Lillhärdal i Härjedalen. Byn är mest känd för att vara platsen där den första härjedalingen, Härjulf Hornbrytare, bosatte sig under järnåldern. De omkring 350 bofasta invånarna delar idag på en vidsträckt yta vildmark, ett litet paradis av naturromantisk idyll som bara störs sporadiskt av förbipasserande husbilar.

Men Lillhärdal har också ett mörkt kapitel i sin historia, ett kapitel som börjar med en viskad anklagelse i vredesmod och slutar med en massaker.

Någon gång 1667 är en liten pojke vid namn Mats Nilsson ute och vallar får tillsammans med den elvaåriga flickan Gertrud Svensdotter. Av någon anledning blir de osams och Mats får stryk av Gertrud. Senare berättar Mats att han sett Gertrud föra sina getter över Österdalsälven genom att gå på vattnet. Kanske var det bara för att hämnas på Gertrud, men konsekvenserna skulle komma att bli ofattbara.

Gertrud förhörs av prästen och övertalas till slut att erkänna att djävulen gett henne en magisk salva som gjorde att hon kunde gå på vatten. Den som i sin tur introducerat den oskyldiga flickan till satan var pigan på granngården, Märet Jonsdotter. Att ha samröre med satan var straffbart med döden enligt lagboken, och en domstolsprocess startades mot Märet i september 1668. Rättegången växte, och vid dess slut stod nio ytterligare personer anklagade, alla utpekade av barnen.

Märet vägrade erkänna och satt fängslad fram till 1672 då hovrätten fastställde dödsdomen. Då hade masshysterin om häxor som kidnappade barn spridit sig till Mora och sedan vidare ut över landet. Det stora oväsendet kulminerade med häxprocesserna i Katarina, Stockholm, 1676. Under åtta år avrättades omkring 280 personer för samröre med djävulen och otaliga fler fängslades och torterades för att erkänna sina förmodade brott. De flesta var kvinnor, nästan alla utpekade av barn.

För att hedra minnet av dem som avrättades i häxprocesserna i Lillhärdal har byn rest ett minnesmärke vid den förmodade avrättningsplatsen. Skylten vid landsvägen är liten och missas lätt, men koordinaterna leder rätt. En informationstavla finns på plats och bakom minnesmärket leder även en stig till en iscensatt avrättningsplats.


Häxprocesserna i Lillhärdal

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 61.86511, 14.12463
  • Adress: Härjulfs väg, 840 80 Lillhärdal
Öppna i Google Maps