Högvålen - Sveriges Högst Belägna By

EN UDDA UTFLYKT


”Vid foten av Högvålens sydsluttning ligger vår lilla by. Träd och hus pinas stundom av en vass nordvästan men kan även smekas av en mild sunnan. Högvålens tegar är magra och steniga, snön kan ligga kvar till slutet av maj och ibland fryser potatisblasten i juli. Naturen är bister och levnadsvillkoren hårda. Ändå har här bott människor i århundraden, brukat jorden jagat och fiskat”.

Asta Hjelm om Högvålen 1987

Högvålen är Sveriges högst belägna by med sina 830 meter över havet. Det är en karg och hård plats dåligt lämpad för människor, inramad av fjällryggar och myrmarker där man på sin höjd kan få en djurhållning att fungera. Vägen upp till den avlägsna byn anlades först på 1920-talet men det finns spår av människan så långt tillbaka som yngre järnålder.

Idag finns det omkring 6-7 bebodda gårdar och som mest har det bott ett hundratal personer fördelade på 10 gårdar. Visst går det att fiska i tjärnarna runt Högvålen och visst går pilgrimsleden Romboleden förbi här, men egentligen finns det inte så många fler anledningar till att besöka Högvålen bortsett från att det är en vacker by med fantastisk utsikt.

Det finns en minnessten över byn utmed vägen, en skylt som berättar att det är Sveriges högst belägna by samt ett fjällkapell som tyvärr var stängt vid vårt besök. Behöver man av någon anledning ta sig mellan Riksväg 84 och 70 så utgör vägen över Högvålen en vacker genväg, men se upp för renar på vägen.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 62.26129, 12.93824
  • Adress: Högvålen, 840 94 Tännäs
Öppna i Google Maps