Norrgruvorna Ramundberget

EN UDDA UTFLYKT


Gruvdriften vid Ramundberget startade redan på 1600-talet då man började bryta kopparmalm och sedan även järnmalm. Gruvorna tillhörde Ljusnedals bruk som lade ner verksamheten 1877. Av bruket nere i dalen finns inte mycket kvar, men desto mer finns uppe i bergen.

Norrgruvorna är det första gruvfältet när man kommer till från Ramundbergets turistanläggning och är också de mest besöksvärda. Den som inte är oerhört intresserad av historisk gruvdrift, dagbrott och varphögar kan till och med vända tillbaka igen efter att ha besökt Norrgruvornas underjordiska brytrum.

Högst upp på bergsplatån i gruvfältets östra område finns tre ganska stora dagbrott med varphögar som bjuder på fantastisk utsikt. Men det är den västra delen som är den intressanta. Den första öppningen in i berget på stigen från Ramundberget innebär en trång passage mellan rasmassor för att komma in i ett mindre brytningsrum.

Från den första mindre öppningen är det inte mer än några hundra meter till de större öppningarna som leder in till en labyrint av brytrum. De stora salarna hålls uppe med pelare av bergvägg, och nära en av ingångarna finns resterna av en smedja. Det är i sin helhet en spektakulär upplevelse och själva höjdpunkten på Gruvturen.

Strax intill dagbrotten finns också den gamla gruvstugan bevarad och strax intill även ruinen efter en av smedjorna. Norrgruvorna är en lättillgänglig möjlighet att få uppleva en järnmalmsgruva inifrån – det är bara till att sätta på hjälmen, plocka upp ficklampan och promenera in. Till skillnad från Gammelgruvan och Blixgruvefältet befinner man sig här inne i berget och rasrisken är påtaglig. Besök till Norrgruvorna sker på eget ansvar.

Norrgruvorna passeras tillsammans med Blixgruvefältet och GammelgruvanGruvturen som utgår från Ramundbergets turistanläggning, där det även finns parkering. Utmed leden finns skyltar som berättar mer om gruvdriften. Slingan är 12 kilometer lång och klassad som medelsvår.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 62.70503, 12.40805
  • Adress: Ramundberget, 840 97 Bruksvallarna
Öppna i Google Maps