Sveriges Geografiska Mittpunkt Ytterhogdal

EN UDDA UTFLYKT


Vart finns Sveriges geografiska mittpunkt? Den till synes enkla frågan blir snabbt besvärlig redan när det kommer till att välja mätmetod. Ska man ta med Sveriges territorialvatten? Hur förhåller man sig till öland och gotland?

Olika förhållningssätt till mätmetoder har resulterat i att det idag finns fyra utmärkta geografiska mittpunkter i Sverige. En av dem ligger i Ytterhogdal och räknades ut av Lantmäteriet som gjorde det relativt enkelt för sig.

De drog ett streck från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr. I mitten av linjen drog de sedan ett till streck men i öst-västlig riktning. Mitten av det andra strecket blev Sveriges geografiska mittpunkt. Strunt samma om Öland och Gotland inte kom med.

Punkten hamnade mitt ute i ett obebyggt ingenstans utanför Ytterhogdal i Härjedalen. Till skillnad från den mer kända mittpunkten Flataklocken krävs det lite motivation för att ta sig till den i Ytterhogdal. Från samhället är det drygt en mil på stundtals ganska besvärlig grusväg innan man får parkera i en korsning och fortsätta till fots på en sällan vandrad stig.

Spänger och broar har sett bättre dagar men efter en stunds promenad öppnar skogen upp sig och man anländer Sveriges geografiska mittpunkt, enligt lantmäteriet. På plats finns ett vindskydd och en flagga. Traditionen verkar vara att skriva sitt namn på vindskyddets vägg innan man vänder på klacken för att promenera tillbaka till grusvägen.

Parkering saknas, informationsskylten i vindskyddet är oläslig och stigen stundtals otydlig.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 62.25146, 14.97013
  • Adress: Risbergsvallen, 840 90 Ytterhogdal
Öppna i Google Maps