Träbjörnen - Världens Största Träbjörn

EN UDDA UTFLYKT


Det är fullständigt omöjligt att missa Svegs stora landmärke vare sig man passerar via E45:an eller riksväg 84. Där vägarna korsas står den, världens största träbjörn. Björnen är Härjedalens landskapsdjur så när Sveg ville bygga ett landmärke och en symbol för kommunen i den hårt trafikerade korsningen var valet enkelt.

Träbjörnen i Sveg invigdes 2005 och är med sina 13 meter på höjden och 80 ton tunga kropp världens största träbjörn. De senaste åren har turerna kring träbjörnen varit många och oftast ledsamma. Kommunens förhoppning om att den skulle stå vakt i hundra år kom ganska snart på skam. Efter bara några år började träbjörnen att ruttna. För att täta den hade man valt en blandning av tjära, linolja och terpentin som visade sig otillräcklig för det stundtals bistra vädret i Härjedalen.

Även om träbjörnen bara hade kostat runt två miljoner att uppföra så fanns det inga pengar i kommunen för att hålla den ruttnande träbjörnen vid liv. Att riva den skulle också innebära en stor kostnad för den ekonomiskt ansträngda kommunen, så beslutet blev att låta träbjörnen stå kvar och förfalla så länge den inte innebar någon direkt fara.

Med åren blev träbjörnen omskriven som en ful felsatsning och en osevärdhet och till slut började huvudet att slokna och fick stöttas upp för att inte falla av, samtidigt som ett byggstaket sattes upp för att spärra av den eventuella nedfallszonen. Björnens öde var praktiskt taget spikat när kommunen 2021 meddelade att de avsatt 550000 kr för att riva landmärket.

Men där vissa genom åren skrattat åt Träbjörnen har den samtidigt, precis som Y:et i Sundsvall och Dalahästen i Avesta faktiskt blivit ett landmärke med ett definitivt, men också svårberäknat, värde för kommunens besöksnäring. När Svegs företags- och utvecklingsförening klev in och ville köpa både mark och träbjörn för att rädda den fick de utan större bekymmer grönt ljus från kommunen.

Träbjörnen i Sveg lever nu vidare, upprustad och förvaltad av en privat sektor som uppenbarligen ser värdet av att ha ett landmärke som turister lägger märke till. Korsningen med björnen blir porten till Härjedalen, oavsett om man kommit för att vandra, åka skidor eller kanske bara för att beskåda världens största träbjörn.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 62.03414, 14.36499
  • Adress: Vallarvägen 1, 842 32 Sveg
Öppna i Google Maps