Färjemannen Johansson

EN UDDA UTFLYKT


Den 9 september 1898 utspelade sig en tragisk händelse vid Rödösundet i Storsjön, Jämtland. Det var en marknadsdag och färjeman Carl Fredrik Johansson, tillsammans med en medhjälpare, seglade med en av de äldre mindre segelfärjorna till Östersund för att hämta gods. De lastade färjan med 90 säckar gödningsämnen, motsvarande 9000 kilo, samt diverse andra varor som sulläder, åkerbruksredskap som plogar, och kokspisar, alla ämnade för Rödöns Handelsbolag.

Vid 19-tiden påbörjade de sin hemfärd till Rödön. Vittnen såg dem segla under Frösöbron, drivna av en frisk förlig vind. Men när lördagsmorgonen grydde och färjeman Johansson och hans medhjälpare fortfarande inte hade återvänt började oron sprida sig hemma i Rödön. En äldre kvinna i Bergtorpet rapporterade att hon hade hört rop på hjälp under kvällen. Detta ledde till att en omfattande sökinsats inleddes nära Kycklingholmen, med över 45 båtar som deltog i sökandet under en veckas tid. Trots intensiva ansträngningar och draggningar hittades aldrig några spår av de saknade.

Carl Fredrik Johansson, född 1834 i Kyrkefalla i Skaraborgs län, var en erfaren färjeman som hade tjänat vid Rödösundet och bott på Frösön och senare Rödön. Tragiken förstärktes av det faktum att han på söndagen efter olyckan skulle ha mottagit en medalj från Patriotiska Sällskapet för sin långvariga och trogna tjänst, efter att just ha gått i pension efter 33 år.

Först många år senare, i en artikel i Östersundsposten från den 12:e februari 1964, framkom nya ledtrådar. Dykaren Georg Axel Pettersson från Östersund trodde sig ha lokaliserat olycksplatsen. På ungefär 7 meters djup hade han han upptäckt en formation som liknade en mur, vilken vid närmare undersökning visade sig bestå av travade säckar – troligtvis de gödningsäckar som färjan hade lastat. Ytterligare dykningar ner till omkring 46-47 meters djup avslöjade konturer i bottenslammet som tydde på att färjan kunde ligga där.

Till minne av den tragiska händelsen står en minnessten vid sundet. Märkligt nog är det också en av observationsplatserna för Storsjöodjursspaning. Troligtvis finns det inget samband.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Fornsök
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 63.22475, 14.4693
  • Adress: Färjeläget Rödön, 835 91 Krokom
Öppna i Google Maps