Gärde Hällristningar

EN UDDA UTFLYKT


Gärde hällristningar, eller konsten att smyga på en älg, skapades för omkring 7000 år sedan av ett jägarfolk som periodvis levde här när inlandsisen dragit sig tillbaka. Hällristningarna är bland de äldsta i Sverige och ger en fascinerande inblick i en sedan länge förlorad forntid.

Till skillnad från de långt yngre hällristningarna från bronsåldern som återfinns i de södra delarna av Sverige, där motiven ofta anspelade på jordbruk, sjöfart och ritualer utgörs de från stenåldern nästan uteslutande av djurmotiv.

Här vid Gärdeforsen, på en slät häll mitt i forsen finns tre älgar ristade, varav en av dem är gjord i naturlig storlek och därmed den största enskilda figurristningen som vi känner till i Sverige. På en annan häll strax bredvid finns flera mindre motiv, bland annat ett troligt jaktmotiv med mänskliga fotspår som leder fram till en älg.

Till skillnad från hällristningarna vid Glösa som är imålade är det svårare att hitta dem vid Gärde. Även om de också en gång målats upp så har vattnet sedan länge utplånat det mesta av färgen. Som besökare gör man gott i att låta jakten på ristningarna ta den tid som krävs, när man väl hittat dem är det väl värt besväret.

Grusvägarna till Gärdeforsen kan kännas oändliga men till slut når man en skyltad parkering vid vägs ände. Efter en kort promenad når man Gärdeforsen där en bro med ramper leder över vattnet och fram till hällristningarna.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps