Glösa Älgriket

EN UDDA UTFLYKT


Har man hittat till Glösa i Krokom så är det förmodligen för de berömda hällristningarnas skull. De ristade och målade älgarna vid bäcken uppe på åsen är vad som återstår av det jägarfolk som rörde sig här under stenåldern i jakt på älg och annat vilt.

Av deras världsbild och religion vet vi ingenting, förutom att de vördade älgarna antagligen både som jaktdjur och religiöst. Men hur de bodde, åt och sov kan vi delvis förstå genom arkeologin.

Glösa Älgriket är ett upplevelsemuseum vid hällristningarna som försöker ge besökarna en inblick i jägarstenålderns vardag. Inne i Älghallen finns noggrant utvalda kopior av arkeologiska fynd, som ger en konkret bild av forntidens livsstil. Här kan besökare se och röra vid föremål som sälgbastnät, kanoter av älgskinn, breda träskidor baserade på 5 300 år gamla modeller och stenverktyg av flinta och skiffer. Dessa artefakter, tillsammans med berättelser och rollspel, gör historien levande och påtaglig på ett sätt som hällmålningarna inte kan.

I älgrikets utställningar ingår också en rekonstruerad stenåldershytta som är baserad på utgrävningar nära Glösa. Hyddan som är byggd av traditionella material som björkslanor och björknäver ger en inblick i hur jägarfolkets bostäder kan ha sett ut. Under vintern kan besökare prova på att åka skidor i olika stenåldersmodeller och under sommaren demonstreras olika musikinstrument som älgskinnstrumma och älgbensflöjt som ytterligare belyser stenålderns vardag.

Glösa Älgriket är till mycket en enda mans skapelse, Curt Lofterud. Även om arvet idag förvaltas av fler än Curt så är det hans passion för sin lokala miljö som lett till att Älgriket idag kan visas upp för både en intresserad allmänhet likväl som plågade jämtländska skolklasser.

Tillsammans med hällristningarna och det närliggande fångstgropssystemet utgör Glösa Älgriket en varmt rekommenderad tur in i forntidens dimmor. Museet håller främst öppet under sommaren men flera delar står öppna för besök på egen hand året runt. Se deras hemsida för mer information.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps