Glösa Hällristningar

EN UDDA UTFLYKT


Hällristningarna i Nämforsen är med sina många ristade älgar från stenåldern världsberömda. Mer okända, men inte mindre spekakulära är spåren efter det jägarfolk som under stenåldern höll till runt Glösa i Krokom.

Här vid en bäck där vattnet forsar nedför berget på sin väg mot Alsensjön samlades forntidens människor för att hylla älgen. Hur deras föreställningsvärld såg ut är svår att gissa, det har trots allt gått mellan 5000 och 7000 år sedan de gjorde sina ristningar på den släta hällen. Troligtvis hade älgen både en religiös betydelse, samtidigt som det var ett eftertraktat jaktbyte som kunde betyda skillnaden mellan liv och död.

Till skillnad från bronsålderns hällristningar i södra skandinavien, som oftast har motiv från jordbruk och sjöfart, har de norra och betydligt äldre ristningarna nästan uteslutande djurmotiv och så även i Glösa.

I anslutning till hällristningarna i Glösa finns ett museum som försöker berätta mer om det jakt- och fångstfolket som levde här när inlandsisen dragit sig tillbaka, det kan man läsa mer om här. På andra sidan parkeringen leder en stig fram till ett omfattande fångstgropssystem med hela 90 gropar fördelade på en fem kilometer lång sträcka.

Tillsammans utgör de tre besöksmålen i Glösa en pedagogisk möjlighet att stifta bekantskap med de människor som levde här för tusentals år sedan. Området är väl värt ett besök och hällristningarna här är me tillgängliga än vid det norra hällristningsområdet i Gärde.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps