Sunne Kyrkoruin & Kastal

EN UDDA UTFLYKT


Exakt hur gammal ruinen efter Sunne kyrka är vet man inte, men enligt traditionen ska den ha uppförts 1187 på order av den norska kungen Sverre Sigurdsson. Efter segern av slaget vid Andersön ska den den norska kungen då beordrat att jämtarna skulle bygga ett kapell i Sunne som ett tecken på deras underkastelse. Kyrkan och kastalen som byggdes symboliserade segerherrens makt och inledde Jämtlands tillhörighet till Norge.

Kyrkan blev byggd av kalksten och granit. Dess dörröppning var placerad på den södra långväggen, och dess fönster var rundbågiga. Invändigt var väggarna dekorerade med kalkmålningar, inklusive en scen som föreställde Jesu intåg i Jerusalem.

Sunne kastal skadads av ett åsknedslag 1731 och lagades, men föll så småningom i förfall. När en ny kyrka byggdes i Sunne under 1830-talet, användes delar av den gamla medeltidskyrkan i konstruktionen och den gamla kyrkan förvandlades till ruinen vi ser idag.

En arkeologisk utgrävning vid Sunne har genomförts, där man hittat flera intressanta föremål från perioden 1200- till 1700-talet, inklusive ett silvermynt från 1200-talet, vardagsobjekt som knivar, eldstål, järnbeslag, spikar, skedar, en slipsten, spelbrickor och keramikskärvor.

Tornet vid Sunne kyrkoruin anses vara ruinen efter ett försvarstorn, som i så fall skulle vara ett av två som uppförts i Jämtland. Den andra kastalen som ligger i Brunflo har i modern forskning omtolkats till ett helt vanligt, om än pampigt, klocktorn så det är inte omöjligt att framtida forskning kommer att omtolka även kastalen i Sunne.

Sunne kyrkoruin är en ovanligt spektakulär ruin som är väl värd ett besök. Strax intill finns även en av observationsplatserna för Storsjöodjursspaning.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Fornsök
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 63.12835, 14.4302
  • Adress: Sunne kyrkoruin, 832 94 Orrviken
Öppna i Google Maps