Världens Största Snöskoter

EN UDDA UTFLYKT


Bland Sveriges olika rekordbyggen finns det allt från vardagsföremål som osthyvlar till stolar och träskor. Vilket som är det mest obskyra av alla obskyra rekordförsök är nog omöjligt att avgöra, men för en sörlänning är världens största snöskoter i alla fall en av kandidaterna.

Världens största snöskoter, eller modell av en snöskoter om vi ska vara helt uppriktiga, byggdes i Gäddede 1992. Varför Roger Hellgren och Gunnar Holgersson, två av byns då omkring 600 invånare, tog sig an projektet är en gåta som inte går att få svar på via internet. Gäddede ligger lite vid vägs ände, där nöjesutbudet består av vattenfall, björnspaning, fiske och jakt. Kanske behövdes en källa till variation.

Den enorma snöskotern mäter 8,2 meter på längden, 2,5 meter på bredden och har en höjd på 3,5 meter. Det är inte illa ens för en modell. Tydligen ska världens största snöskoter vara noterad i Guinness rekordbok, något som vi inte heller lyckats styrka. Omkring 30 år senare så står den i vilket fall kvar på en gräsmatta i Gäddede.

Den som är på väg till någon av områdets många naturupplevelser, eller i startgroparna för att ta sig an den slingrande Vildmarksvägen, är världens största snöskoter ett givet stopp på vägen. Övriga bör nog fundera en extra gång ifall den 13 mil långa avstickaren från E45:an är värd besväret.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 64.504800, 14.146105
  • Adress: Storgatan-Sagavägen, 833 61 Gäddede
Öppna i Google Maps