Vildmarksvägen över Stekenjokk

EN UDDA UTFLYKT


Stekenjokk är ett högfjällsområde mellan Stora Blåsjön i Norra Jämtland och Klimpfäll i södra Lappland, ett område som betyder väldigt olika saker beroende på vem man frågar. Som turist är det en av höjdpunkterna på den meandrande Vildmarksvägen, där Stekenjokk utgör en av landets väldigt få möjligheter att besöka ett kalfjäll på en höjd av 876 meter över havet med bil, vilket är precis det som för andra utgör ett växande problem.

För samerna är Stekenjokk istället ett uråldrigt renbetesområde under sommarmånaderna. Under pandemiåren var besökstrycket på Vildmarksvägen, och då även kalfjället, extremt högt och blev till ett akut problem för rennäringen. Nyfikna turister i bilkaravaner och renar brukar inte vara en lyckad kombination. Situationen förbättras inte av att säsongen på Stekenjokk är kort – vägen över fjället är bara öppen från juni till oktober på grund av de stora snömängderna. För att skydda flyttande och kalvande renar råder under några veckor i juni och juli även parkeringsförbud utmed en fem kilometer lång sträcka. Till på det finns det också ett fågelskyddsområde på den jämtländska sidan där det under ungefär samma tid är förbjudet att gå bortanför vägen.

Det är alltså inte helt enkelt att besöka Stekenjokk. När man väl gör det riskerar man att få sitta kvar i bilen, eller i alla fall trängas med alla andra som också vill passa på under de korta förbudsfria veckorna utan snö. Den som gör sig besväret upptäcker ändå ett särpräglat område där landsvägen slingrar sig genom ett hänförande vackert landskap. Det är också kargt, ödsligt och stundtals livsfarligt. Vid SMHIs väderstation i området har det svenska rekordet i högsta medelvindhastighet uppmätts till 47,8 m/s.

Nödbunkern på den jämtländska sidan exemplifierar farorna med fjällets nyckfulla väder. Om allt går åt pipan och man finner sig utelämnad åt vädrets obönhörliga temperament så finns det en liten, liten räddning i form av den lilla räddningsbunkern där man temporärt kan söka skydd för att vänta på bättre tider.

Räddningsbunkern på Stekenjokk är givetvis inte öppen för besök om inte situationen kräver det, men som symbol för människans litenhet på fjället utgör den ändå en sällsam sevärdhet på väg hit eller dit utmed Vildmarksvägen.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 65.0464, 14.33246
  • Adress: Stekenjokk, 833 99 Stora Blåsjön
Öppna i Google Maps