Bombplanet Junkers Ju 88

EN UDDA UTFLYKT


Den kanske mest udda och spektakulära sevärdheten i Kilpisjärvi är vraket efter det bombplan från Tyskland som störtade vid fjället Saana den 20:e oktober 1942.

Junkers Ju 88 var ett tvåmotorigt flygplan med solid konstruktion och utmärkta flygegenskaper som gjorde det till ett av de vanligaste planen i det tyska flygvapnet Luftwaffe. En av dess roller var som bombplan och det var nio av dessa som i oktober 1942 lyfte från Norge och flög österut mot Finland.

Vid Kilpisjärvi strax öster om Treriksröset började plötsligt ett av planen att ryka och gick in för nödlandning norr om fjället Saana. Nedstigningen var för drastisk och planet kraschade med våldsam kraft, vraket fattade eld och en av bomberna exploderade.

Två av de fyra besättningsmännen dog omedelbart och en annan snart därefter. Men en lyckades ta sig ner till vägen med hjälp av en samisk pojke som hade varit ute på harjakt och kunde föras med bil till det ockuperade Skibotn.

Än idag, två generationer senare ligger vrakdelarna efter kraschen utspridda på fjället. Det finns upptrampade stigar som leder fram till olycksplatsen och väl där finns informationsskyltar som berättar mer.

Platsen ligger inte långt från civilisation men det är ändå inte rekommenderat att ta av från de upptrampade stigarna.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 69.06183, 20.79436
  • Adress: Käsivarrentie, 994 90 Kilpisjärvi
Öppna i Google Maps