Buddharamatemplet i Fredrika

EN UDDA UTFLYKT


Det tänkta Buddharamatemplet i Fredrika är utan tvekan en av landets mer märkliga sevärdheter. Mitt ute i ingenstans, på en bergstopp i Fredrika mellan Åsele och Umeå reser sig två gigantiska buddhistiska skulpturer på platsen för det tänkta templet.

Historien om Buddharamatemplet började ta form 2004 när Phramaha Boonthin Taosiri, abboten för Thailändska buddhistiska föreningen i Sverige, besökte Fredrika. Inspirerad av den lilla byns lugna atmosfär och det behovet av ett större samlingsutrymme för buddhister i Sverige, väcktes idén om att bygga ett tempel i byn.

Med hjälp från lokala myndigheter, särskilt från dåvarande kommunalråd Bert-Rune Dahlberg, identifierades en lämplig plats för templet. Kommunen lovade att stödja projektet genom att anlägga infrastruktur såsom vattenledningar, avlopp och bredband. Trots utmaningar som den globala finansiella krisen 2008 och den senare covidpandemin, har projektet sakta men säkert fortskridit. Munkarna har under tiden etablerat sig i en äldre fastighet i närheten av byggplatsen.

Markarbetet inleddes 2006, och en imponerande 4,5 meter hög staty av munken Luang Pu Thuat restes på platsen, följt av byggandet av två små hus och en åtta meter hög staty av Gautama Buddha 2007. Skulpturerna kompletterades senare med två marmorelefanter, som symboliserar fred och välkomnande. Själva tempelbyggnaden lyser däremot fortfarande med sin frånvaro, och så gör även de tänkta turisterna som det skulle locka.

Platsen för Buddharamatemplet i Fredrika är öppen för besökare året om. Munkarna är ofta där för att ta hand om området och då bör man uppträda med sedvanlig respekt.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 64.07933, 18.35205
  • Adress: Holmselevägen 84, 919 93 Fredrika
Öppna i Google Maps