Esrange Space Center

EN UDDA UTFLYKT


Att komma innanför det välbevakade skalet till Sveriges enda rymdbas Esrange är få förunnat. Inte för att det är vidare enkelt att ta sig ens till de stängda grindarna. Rymdbasen ligger i slutet av en 25 kilometer lång återvändsgata, ungefär 4 mil öster om Kiruna.

Här ligger rymdbasen på säkert avstånd från befolkade områden, samtidigt som avsaknaden av civilisationens ljusföroreningar gör att man kan studera fenomen som norrsken. Esrange byggdes 1964 av det som idag är European Space Agency och ägs numera av Svenska rymdaktiebolaget, i folkmun kallat Rymdbolaget.

På Esrange arbetar man idag främst med satellitkommunikation och den egenutvecklade satelliten Odin, men bistår också olika forskningsprojekt med sondraketer, höghöjdsballonger och radar. På området finns också en av världens största markstationer för satellitkommunikation, samt det tyska företaget Isar Aeorospace som som utvecklar raketmotorer.

Det är alltså inte konstigt att allmänheten normalt inte har tillträde, men den nyfikna som kommit hela den långa vägen står ändå inte helt lottlös. Vid grindarna finns en liten byggnad som rymmer Esrange Visitor Center, rymdbasens besökscenter, och den är väl värd ett besök.

Här kan man lära sig om den långa och omfattande historien kring Esrange, titta på olika prototyper och vrak, samt givetvis lära sig vad som händer när man spolar toaletten i rymden.

Esrange Visitor Center är öppet varje dag 08-18 och inträdet är gratis. De bjuder till och med på en kopp kaffe eller te som tack för besväret med den långa resvägen.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps