Jägerlappen

EN UDDA UTFLYKT


För att känna till figuren Jägerlappen så krävs det att man besökt Åsele i södra Norrlands inland, och även letat upp en lokalproducerad souvenir att ta hem från trakten. Konstnären och Åselesonen Lennart Jäger skapade Jägerlappen som examensarbete på Konstfack i Stockholm 1957. Det var en liten konformad figur med en överdimensionerad tofs, som den på toppen av en traditionell samisk mössa. Figuren doftade även beckolja, en olja som framställs av tjära och ibland kallas för ”Norrländsk skogsparfym”.

Lennart Jägers tanke med sin Jägerlapp var att den skulle vara Norrlands svar på Dalahästen. På sätt och vis blev det också så och än idag tillverkas den lilla figuren av hembygdsföreningen i Åsele där, den märkligt nog säljs med sloganen ”A taste of Sweden”.
Oavsett hur känd eller okänd Jägerlappen är i övriga Sverige så blev den till en symbol för Åsele, till den grad att man 2001 valde att installera en gigantisk gjuten version av figuren utmed 92, strax innan Åsele.

Men tiderna förändras och allt fler började fråga sig om Jägerlappen kunde anses utgöra en negativ samisk stereotyp, och om kommunen som samisk förvaltningskommun då skulle marknadsföra figuren eller inte. Frågan drevs till sin spets när kommunen 2018 införde ett årligt pris som de kallade ”Årets Jägerlapp” som delades ut till ett lokalt företag. Den samiska samrådsgruppen protesterade att Jägerlappen dels felaktigt kunde förknippas med samisk kultur, och även att man överlag försökte få bort det negativt laddade ordet ”lapp” ur språkbruket.

Priset stoppades och kommunen backade från att använda Jägerlappar som kommunala representationsgåvor, men figuren säljs fortfarande till nyfikna turister och den stora skulpturen står även den kvar. Förhoppningsvis kan man i framtiden komma fram till en kompromiss kring figuren. Kanske kan man hedra Lennart Jägers konstnärsskap och lokalengagemang, och samtidigt respektera samernas invändningar, genom att helt enkelt kalla figuren för en Åselegubbe? För visst är det en sällsam figur, väl värd att bevara.


Jägerlappen

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 64.16288, 17.356
  • Adress: Norra vägen, 910 60 Åsele
Öppna i Google Maps