Köldrekordet i Malgovik

EN UDDA UTFLYKT


Den som klickat sig igenom kategorin Sverigerekord här på Udda Utflykter har nog lärt sig att rekord sällan koras utan ifrågasättande. Det kan handla diskussioner kring mått, definitioner eller som med Sveriges köldrekord helt enkelt regelverk.

Den 13 december 1941 uppmättes temperaturen i Malgovik utanför Vilhelmina till otroliga -53°C på en privat termometer. Temperaturen har ibland till och med felaktigt angetts till -53,3°C. Värdet på termometern godkändes av SMHIs föregångare SMHA vid en efterkontroll och gällde därefter som köldrekord.

Rekordet är däremot inte officiellt erkänt av SMHI eftersom det inte uppmättes vid en officiell väderstation, och därför tas värdet från Malgovik oftast bara med som en fotnot i den meteorologiska historien. Enligt SMHI kan man inte godkänna privata mätningar då det oftast saknas information om mätningens utförande, till exempel vart termometern var placerad.

Det exceptionella köldrekordet i Malgovik har också väckt frågor. Inte minst hur den allra lägsta temperaturen i Sverige kunde noteras så tidigt på säsongen, och i sydligaste Lappland till på det. Vid tidpunkten för rekordet var det visserligen osedvanligt kallt i området, med den lägsta temperaturen bland de officiella väderstationerna uppmätt till -44°C i Långvattnet, cirka fem mil från Malgovik. Den temperaturen är det absoluta köldrekordet för den stationen oavsett månad, och en av de lägsta temperaturer som uppmätts vid en väderstation i Sverige så tidigt på säsongen som vid Lucia​​​​.

Det officiella svenska köldrekordet hålls istället av Vuoggatjålme i mellersta Lapplandsfjällen där -52,6°C uppmättes den 2 februari 1966 vid en officiell SMHI-station. Den temperaturen är resultatet av en sammanvägning av hela observationsmaterialet, och pekar på att inledningen av februari 1966 är den kallaste vädersituationen som är känd i Sverige​​.

Köldrekordet i Malgovik är måhända inget rekord, men det spelar mindre roll för många i Vilhelmina – de tar i vilket fall starkt parti för det inofficiella mätvärdet från 1941. Skylten för köldrekordet är placerad utanför Malgoviks skola. Parkering finns i anslutning.


Köldrekordet i Malgovik, Vilhelmina

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 64.63366, 16.37732
  • Adress: Malgovik 3, 912 91 Vilhelmina
Öppna i Google Maps