LKABs Gyllene Pellet

EN UDDA UTFLYKT


Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag, eller kort och gott LKAB är kanske Sveriges märkligaste bolag. Statligt ägt med en historia från 1890-talet är bolaget symbolen för tiden då landet drömde om ett folkhem, en utopi betalad av de ofattbara rikedomar som fanns gömda långt ner i berggrunden i norr.

Så var det också för en tid. Hela samhällen byggdes upp kring gruvdriften så långt söderut som i Småland. Det ekonomiska läge efterkrigstidens Sverige fann sig i är fortfarande något många minns med en tår i ögat. För bättre än så blev det aldrig. Resten av världen reste sig ur krigets aska och det svenska stålet kunde inte längre bära ett helt land.

Bergslagen gick på ett årtionde från framtidsbygd till ett rostbälte. Men Kiruna och LKAB består. Både Staden och gruvan där rikedomarna fortfarande sprängs ut ur marken under oss. Idag har bolaget omkring 4500 anställda som omsätter svindlande 45 miljarder kronor. Varje dag bryts järnmalm nog för att bygga 6,5 eiffeltorn, som sedan skeppas ut till världens alla hörn från hamnarna i Narvik och Luleå.

LKABs produktion består idag framförallt av masugnspellets så visst är det då passande att symbolisera framtidshoppet och eviga gyllene tider med en pellet i guld. LKABs gyllene pellet kan beskådas dygnet runt för den som är intresserad. Parkering och skylt saknas däremot.


LKABs Gyllene Pellet

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 67.81046, 20.23086
  • Adress: Silfwerbrandsgatan, 981 99 Kiruna
Öppna i Google Maps