Luossavaara Hotell

EN UDDA UTFLYKT


Kiruna är en märklig stad, anlagd och anpassad för gruvnäringen i första hand. Idag bryts berget Kiirunavaara medan gruvdriften i det andra malmberget Luossavaara är nedlagd sedan länge. Ingången till gruvan är stängd och berget används istället för skidåkning och cykling. Men malmen finns fortfarande kvar där nere, och kanske kommer den återigen bli aktuell någon gång i framtiden.

Det skulle komma att ställa till problem för de sju företag som gått samman i Kiruna Showroom i början av 00-talet, bolaget som ville bygga ett spektakulärt lyxhotell på bergets topp. Med skidbacken precis utanför dörren och en milsvidd utsikt ut över stad, gruva och fjäll skulle hotellet bli ett givet landmärke för Kiruna.

Så blev det aldrig. Genom åren hopade sig problemen och byggnationen blev gång efter gång försenad. När företaget ville köpa marken av staten för att kunna finansiera det ambitiösa projektet visade det sig att LKAB inte kunde släppa den, malmen fanns ju där under och att släppa den var otänkbart. Då hade man redan hunnit bygga ett skelett av stål och betong, det som skulle bli hotellets första våningar.

Till slut lades projektet ner 2014 och LKAB tog över med planen att bygga något nytt tillsammans med Kiruna kommun. Något som skulle vara till gagn för Kirunaborna och något som äntligen skulle stänga boken om hotelldrömmarna. Men så blev det inte heller, i alla fall inte ännu. Hösten 2021 står ruinen kvar på bergets topp, inte som ett landmärke utan snarare som en symbol för det komplicerade förhållandet mellan gruvans intressen och staden som byggts upp kring den.

Utsikten från Luossavaara är värd ett besök i sig men det är inte säkert att vägen är körbar ända upp. Ett tips är att parkera strategiskt där vägen blir för dålig och sedan fortsätta till fots. Hotellruinen i sig är avspärrad och gissningsvis förbjuden att beträda.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 67.875241, 20.222047
  • Adress: Luossavaara, 981 39 Kiruna
Öppna i Google Maps