Mineralmuseet Kristallen

EN UDDA UTFLYKT


E45:an mellan Svappavaara och Karesuando är en av landets mest ödsliga europavägar. Ungefär i mitten av den 13 mil långa sträckan ligger byn Nedre Soppero, och tar man här av österut så når man efter en dryg mil det lilla samhället Lannavaara med 120 invånare.

Här, till synes mitt ute i den Norrländska ödemarken, ligger Kristallen – ett kunskapscentrum för gemmologi och stenarbete unikt för Sverige. Kristallen grundades 1982 av Agne och Barbro Söderström för att designa och producera stensmycken, med en sidoverksamhet kring guldvaskning för turister.

Bara några år senare började paret med stenutbildningar, ett spår som skulle sätta både Kristallen och Lannavaara på den internationella kartan. Den som önskar utbilda sig inom gemmologi och stenförädling i Sverige har sedan dess sökt sig till någon av Kristallens kurser. I över tio år höll de i en högskoleutbildning i ädelstensteknik, med ett hundratal elever genom åren, och idag kan man gå en grundutbildning på folkhögskolenivå.

Mineralturism innebär att reseanledningen handlar om stenar. Det kan vara för att leta efter sällsynta mineraler och ädelstenar i naturen, eller för att besöka aktiva och övergivna gruvor i jakt på åtråvärda stenar. Trakterna runt Gällivare-Kiruna är välkända som de bästa i Sverige för mineralturister, och då ligger det inte långt bort att besöka Kristallen och deras mineralmuseum.

Agne Söderström har samlat på mineraler hela livet, både i Norrbotten och i resten av världen. Genom åren har han lyckats bygga upp en av Nordens största samlingar, med över 1500 exemplar. Här finns obskyra fynd som meteoriter och diamanter, men också en komplett representation av Norrbottens mineralarter. Med lite tur finns även Arne på plats med ett batteri av anekdoter.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Mån-Fre 14.00 - 17.00
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Kristallen
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 68.04649, 21.98798
  • Adress: Guldvaskarvägen 4, 985 93 Lannavaara
Öppna i Google Maps