Rönnäs Sagostig

EN UDDA UTFLYKT


Sagavägen är en turistväg som går mellan Örnsköldsvik på östkusten och helgelandskusten i Norge. Vägen går från kust, genom skogar och upp över fjäll innan den vänder nedåt igen på den norska sidan. Utmed hela resan finns ett stort antal sevärdheter, vissa mer obskyra än andra.

I byarna som passeras har sagor och sägner berättats om vittror, jättar och andra väsen berättas sedan urminnes tider, och det är denna tradition som gett turistvägen sitt namn. Utmed Sagavägens 57 mil finns ett antal sagostigar som berättar om de gamla traditionella sägnerna.

En av dem är Rönnäs sagostig, en liten slinga runt kvarnbäcken där man kan se näcken spela på sin fiol, lära sig om vittrorna och andra väsen. Skogen är mörk och de grovt snidade träfigurerna smått hotfulla, vilket passar de lika mörka sägnerna som skyltarna berättar.
Bland annat kan man lära sig om de otrevliga Vittrorna.

Vitterfolket är en form av mytiska väsen som har varit en del av folktron i de nordiska skogarna, särskilt i områden nära fjällen med gles befolkning, sedan sekelskiftet. De ansågs ställa till med olika former av otyg; de kunde möblera om i ladugårdar, fläta hästars manar, sätta fast redskap i taket och stjäla kvinnors huvudbonader. De kunde även lossa djurens band och utföra andra störande spratt. Det sades att man inte fick svära över vittrorna trots deras illdåd, för då kunde man råka ut för deras omedelbara bestraffning.

Sagostigen i Rönnäs passar knappast de minsta barnen, men de lite äldre som lärt sig uppskatta skogarnas mörker lär bli fascinerade. Stigen är kort och figurerna få, ändå är det väl värt ett kort stopp innan vidare resa på Sagavägen.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 64.75348, 16.16411
  • Adress: Rönnäs, 912 97 Vilhelmina
Öppna i Google Maps