Sturmbock-Stellung Järämä

EN UDDA UTFLYKT


Strax norr om Karesuando på den finska sidan ligger resterna av det tyska fortet Sturmbock-Stellung, eller Järämä som det kallas för idag.

Fästningen byggdes 1942 som en del i en befästningslinje tänkt att försvara de viktiga norska hamnarna. Hela försvarslinjen sträckte ut sig över fem mil, varav hälften i Finland. Den del av Sturmbock-Stellung som idag är bevarad består av skyttegravar, kulsprutevärn, observationsbunkrar utsprängda i berget strax intill Europaväg 8. Ungefär 3000 sovjetiska krigsfångar tvingades till att bygga anläggningen under uppsikt av ingenjörer från Organisation Todt, säkert är att fästningen var en viktig del i tredje rikets långsiktiga planer för det nordligaste Norden.

I oktober 1944 var försvarslinjen bemannad av 12000 soldater under ledning av general August Krakau, men efter att Tyskland dragit sig tillbaka från norra Finland och Norge i januari 1945 kunde finska styrkor inta fästningen utan strid.

Idag är området ett unikt välbehållet exempel på en tysk fästning från andra världskriget. Det finns ett besökscentrum som håller öppet från juni till september men det är också fullt möjligt att besöka fästningen på egen hand, så länge det inte ligger ett snötäcke över den.

Parkering och informationstavlor med karta över området finns vid besökscentret.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Se hemsida
  • Pris: Se hemsida
  • Hemsida: Järäme
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 68.486, 22.10563
  • Adress: Käsivarrentie 5465, 994 70 Karesuvanto
Öppna i Google Maps