Tornehamns Kyrka

EN UDDA UTFLYKT


Tornehamn har förändrats dramatisk på hundra år. När Malmbanan var under uppbyggnad var Tornehamn ett myllrande basläger för rallarna som arbetade på järnvägen. Då, 1898 fanns det ett trettiotal byggnader som ingenjörsbarack, rallarbostäder, bryggeri och sjukstuga. Även kyrkogården som kommit att kallas för Rallarkyrkogården kommer från denna tid.

Bortsett från Rallarkyrkogårdens vita träkors finns idag inte många spår kvar av rallarna. Vissa byggnader har blivit till sommarbostäder, men för det mesta består området av otydliga ruiner bland björkarna. Tornehamn på den södra sidan av E10 ger ett ödsligt intryck och bortsett från malmtågen och en och annan bil så råder tystnaden.

Därför är det lite oväntat att plötsligt se de röda väggarna på Tornehamns kyrka bryta av skogens grönska. Men kyrkan är ingen lämning från rallarepoken, den uppfördes först 1987 i ett samarbete mellan Kiruna kommun och Jukkasjärvi församling.

Dörren står alltid öppen och är man på väg till Rallarkyrkogården skadar det inte att ta en titt på den röda lilla fjällkyrkan, även om det inte alls är något spektakulärt.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps