Torvsjö Kvarnar

EN UDDA UTFLYKT


Torvsjö kvarnar är en märklig vattendriven anläggning som utvecklades under 1800-talet, mitt i de Norrländska skogarna utanför Åsele. Det första nybygget i Torvsjö anlades redan 1752 och snart därefter började det brytas ny odlingsmark både i Torvsjö och närliggande byar. För att underlätta jordbruket byggde bönderna genom åren ett stort antal snillrika lösningar för att ta tillvara på kraften i Skarpsjöbäcken.

Vid 1900 var Torvsjö en välmående jordbruksby, med sju gårdar och en byskola full med barn, skjutsstation och gästgiveri. Till slut fanns det sex skvaltkvarnar, en tröskloge, en såg- och spånhyvel samt ett litet kraftverk som alla drevs med vattenkraft. Under 1950-talet lades många jordbruk ner och byn drabbades av avfolkning. Många av byggnaderna började då att förfalla, men redan 1966 påbörjades sedan arbetet med att restaurera och bevara den unika kvarnmiljön. 1972 byggnadsminnesförklarades Torvsjö kvarnar och anses idag vara en kulturmiljö av riksintresse.

Under Norrlands korta och intensiva sommarmånader finns det ett kafé och ett museum som håller öppet i Torvsjö, samt guidade visningar runt i anläggningen. Det går också utmärkt att besöka Torvsjö kvarnar på egen hand även utanför säsong.

Torvsjö kvarnar kanske inte ligger utmed allfarvägarna men den välbevarade och unika miljön är väl värd en omväg.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 64.37453, 17.26445
  • Adress: Torvsjö, 910 60 Åsele
Öppna i Google Maps