Treriksröset
EN UDDA UTFLYKT
Den som rör sig i gränsmarkerna till Norge och Finland har säkert stött på något av alla de riksrösen som markerar landgränserna. Mot Norge finns över det över 200 stycken och mot Finland ett trettiotal. Det mest kända av dem är Treriksröset som markerar gränsen mellan Sverige, Norge och Finland längst upp i landets norra ände.
Världens nordligaste trepunkt är i sammanhanget ganska modern. Många av de andra riksrösena uppfördes på 1700-talet, vilket även är fallet med det gamla röset som man ser vid Kuokimmuodka strax innan Treriksröset.
Det första Treriksröset byggdes 1897 av ryssar och norrmän för att markera gränsen mellan Norge, Sverige och Ryssland (idag Finland). Egentligen hade man tänkt placera ut vad man kallade för hjärtestenar med de olika ländernas vapen på, men Sverige och Norge kunde inte enas om en gränskommissarie så istället byggde man snabbt ett vanligt röse.
Det andra försöket till ett Treriksröse gjordes 1901 då Sverige och Norge äntligen kommit överens om en ny gränskommission, men inte heller det lyckades. Man hade tagit med sig för lite cement som bara räckte till rösets ovandel och det blev snart skadat av väder och vind.
Det sista försöket är det vi ser resultatet av idag. Det cementklädda riksröset 293B uppfördes 1926 och har sedan dess utgjort en av Sveriges ytterpunkter. Förvånansvärt få Svenskar bemödar sig med resan upp till landets nordligaste spets, vilket är synd för det är en spektakulär resa. Den bekväme kan till och med åka båt fram och tillbaka istället för att utsätta sig för den medelsvåra vandringen på 11 kilometer enkel väg.
Treriksrösets svenska del ligger i Kiruna kommun, men nås från finska Kilpisjärvi förslagsvis under de snöfria månaderna.
BESÖKSINFORMATION
- Öppet: Alltid öppet
- Pris: Gratis
- Hemsida: Nej
- Tel: Nej
- Koordinater: 69.05997, 20.54855
- Adress: Treriksröset, Kiruna